sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Talousraportti 2017-10


Taas on yksi kuukausi tienattu ja tuhlattu rahaa, on siis aika katsoa mitä tuli sisään ja mitä meni ulos. Kuukausittaisessa talousraportissa lasken nettovarallisuuteni ja säästöprosenttini, sekä arvioin tulot/menot.

Minulla on lainarahalla ostettu auto ja sijoitusasunto, lisäksi maksan elatusapua kahdesta lapsestani. Lapseni haen joka toiseksi viikonlopuksi luokseni toisesta kaupungista. Kallista kulutusluottoa on otettu klarnalta. Puhelinta lyhennän kuluttomien kuukausierien muodossa. Kuukausipalkkani päälle tulee 20€ puhelinetu joka nostaa verotettavia tulojani.

Tulot

Verotettavat palkkatuloni on 3320€. En saa lisiä enkä ylityöpalkkaa, joten nettotuloni on vakiot. Vuokratulot on ilmoitettu taulukossa bruttona. Laskemani veron osuus on n. 80€/kk. Muut sijoitusasunnon kulut on ilmoitettu menot taulukossa. Tulen ensivuoden puolella tekemään muutoksen tavasta jolla ilmoitan sijoitusasunnon verot. Kulukorvaukset koostuvat kilometrikorvauksista, sekä ylimääräisistä työnkuluista.

Menot
Menot näyttävät todella hurjilta, mutta se oli odotettavissakin. Osa kuluista on syyskuulta ja ne näkyvät lokakuun laskelmissa, koska olen maksanut ne luottokortilla, jonka maksut erääntyivät siis lokakuussa. Vuokravastikkeesta on maksettu joitakin sijoitusasunnon kuluja, joten meno on vain vastikkeen uudelleen kerryttämistä. Vuokra ja lasten kulut ovat lähes kuukausittaisella tasollaan. Sijoitusasunnon lainan lyhennys oli tauolla lokakuussa ja tulee olemaan myös seuraavinakin kuukausina. Ruokakaupan kulut ovat hieman koholla kertaluonteisten kodin hankintojen vuoksi, vaikka 300€ budjetti ei ylitykään. Ruokakuluja tutkiessani huomasin käyttäväni n. 40€/kk jogurttiin, joten pitänee hieman vähentää tuon osuutta jatkossa. Joustoluotto=autolaina.

Matkailukulut koostuvat laivareissusta. Internetkuluissa modeemin osto, Puhelinkuluissa ennakkoon maksettu marraskuun lasku sekä puhelimen osamaksu. Luottokorttikulu on ylimääräiset lyhennykset. Luottokortilla en osta velaksi, vaan maksan aina kaiken pois heti palkan saapuessa. Jatkossa tarkoitus vähentää kortilla ostamista. Sekalaisissa on mm. backblaze tietojen varmuuskopiointipalvelun vuosimaksu. Lasten sijoitukset menevät nordnet superrahasto suomeen. Viihteessä leffakäynti lasten kanssa.

Menoja on siis aivan liikaa, mutta valitettavasti tilanne ei tule lähikuukausina korjaantumaan juurikaan. Tosin ylimääräisiä ja turhia ostoksia on pakko jättää tekemättä. Marraskuussa tulee maksettavaksi ensimmäinen erä veromätkyista. Tammi- ja helmikuu sisältävät toisen erän mätkyistä ja klarnaluoton loppuun maksun.

Säästöprosentti

Huolestuttavalta vaikuttaa, menot ovat suuremmat kuin tulot. Tilanne toivottavasti korjaantuu maaliskuuhun mennessä. Nyt syödään säästöjä ja yllättävän menon sattuessa olen pulassa.

Nettovarallisuus


Sijoitusasunto on arvotettu ostohintaan. Auto ei oikeastaan kuuluisi tähän taulukkoon, mutta toistaiseksi pidän sen siellä. Autolle lasketaan arvonalennusta n. 18%/vuosi, eli n. 150€/kk toistaiseksi. Osakkeet ovat nordnetissa ja ne on hankittu pääsääntöisesti vuonna 2008. Osakkeet on ostettu lähinnä koemielessä. Rahastoihin sijoitan toistaiseksi 20€/kk. S-ryhmän osuuksia on 5 ja niitä oli tarkoitus ostaa loppuvuonna lisää, mutta voi olla, että käytänkin rahat esim. klarnan lyhentämiseen. Käteisestä suurin osa on varattu tuleviin laskuihin.

Velkoja tarkoitus maksaa alhaalta ylöspäin siten, että kolme alinta on maksettu pois helmikuun loppuun mennessä.

Yhteenveto

Lokakuun taloudellinen tilanne oli juuri niin kaaoottinen kuin ajattelinkin. Marraskuun tavoitteena onkin karsia kaikki ylimääräinen ja turha pois, jotta saisin velat mahdollisimman nopeasti maksettua. Luottokorttien käyttöä yritän välttää kaikin keinoin.

3 kommenttia:

 1. Hei, löysin blogisi tänään ja tuli luettua läpi. Samaistuin moneen kohtaan ja itelläni on kanssa ollut talouden seuranta vähän fiilispohjaista. Kun näyttää hyvältä niin mitä sitä seuraamaan ja kohta on taas hommat karannut lapasesta. Onko sulla lumipallo menetelmä veloissa vai miten ajattelit suoriutua niistä nopeasti? Jäänpä seuraamaan sinun matkaa taloudelliseen riippumattomuuteen. Onnea matkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitoksia kommentista. Velkaa on ollut muutama vuosi sitten aika tavallakin ja silloin käytin lumipalloefektiä maksamalla pienimpiä lainoja ensin. Olisi tosin pitänyt maksaa mieluummin niitä kalliimpia lainoja.

   Nykyään suunnitelmana on edelleen lumipallo, maksaen ylimääräisiä lyhennyksiä kalleinpaan lainaan ensin. Tosin veromätkyt vähän häiritsevät tätä suunnitelmaa. Ärsyttää suuresti maksella kaikki liikenevät rahat velkojille, kun mieluummin etsisin rahoilleni tuottavia sijoituskohteita. Mutta pitää muistaa taloudellisen riippumattomuuden olevan maratoni eikä pikamatka, tuloksia tulee kun niitä tavoittelee määrätietoisesti.

   Kiitokset tsempeistä :) Pitääkin laittaa sinun blogisi seurantaan.

   Poista
 2. Tilanteesi vaikuttaa lupaavalta, palkka melko hyvä, motivaatio hioutuu kohdalleen ja ennenkaikkea kärsivällisyyttä. Tottakai tulee kuukausia kun tulee takapakkia. Ne pitää vain nollata ja jatkaa suunnitelman mukaan. Itse väännän kättä itseni kanssa koska alan ostamaan osakkeita, sijoitus kämpät tuottaa jo kassavirtaa siihen puuhaan.

  VastaaPoista